met CD's van Cappella Pratensis

Geniet thuis van Cappella, (hieronder genoemde prijzen n zijn excl. verzendkosten

Missa Maria zart - Jacob Obrecht

De Missa Maria zart van Jacob Obrecht wordt erkend als een van de meest ambitieuze artistieke creaties van zijn tijd – sommigen beweren dat het elke beschrijving tart. Zelfs naar Obrechts maatstaven is deze mis buitengewoon complex, inventief en krachtig


Jacob Obrechts "Missa Maria zart" is een buitengewoon werk, zowel letterlijk als figuurlijk. Het is waarschijnlijk de langste nog bestaande mis uit de Renaissance en duurt een uur om uit te voeren. Het wordt erkend als een van de meest ambitieuze artistieke creaties van zijn tijd; sommigen beweren zelfs dat het onbeschrijfelijk is. Stratton Bull, de directeur van Cappella Pratensis, heeft zijn interesse geuit in de complexiteiten van de Renaissancistische mensurale notatie en de moeilijkheden die hedendaagse ensembles soms ondervinden bij het interpreteren ervan. Hoewel er al verschillende opnames van deze mis bestonden, waren er weinig, zo niet geen, die recht deden aan het subtiele systeem van mensuratie tekens en het algemene gebruik van notatie. In 2018 werd een symposium gehouden en de daaropvolgende uitvoering vond plaats, maar plannen voor een opname werden uitgesteld vanwege de Covid-19 pandemie. Dit had het welkome, zij het onbedoelde, gevolg dat er meerdere live optredens mogelijk waren voordat de opnamesessies in september 2022 plaatsvonden: de interpretatie die Cappella Pratensis op schijf vastlegt is goed ‘ingeleefd’.
Jacob Obrecht werd geboren in Gent tussen 1457 en 1459. Zijn carrière omvatte een reeks aanstellingen als koormeester in Noord-Frankrijk en de Lage Landen (Cambrai, Brugge, Bergen op Zoom, Antwerpen). Hij stierf in Ferrara (aan de pest) in mei of juni 1505.
Het is niet bekend wanneer de Missa Maria zart werd gecomponeerd, maar er zijn goede redenen om aan te nemen dat het een van Obrechts allerlaatste misreeksen was.
Zelfs naar Obrechts maatstaven is Maria zart ongewoon complex en inventief.Prijs:
€ 14,50
Inbegrepen btw 21%
€ 2,52


Voorwaarden - Opmerking bij zendingInformatie over onlinegeschillenbeslechting (Online Dispute Resolution, ODR): de Europese Commissie biedt een platform voor buitengerechtelijke beslechting van geschillen, te vinden onder de volgende link: http://ec.europa.eu/consumers/odr/
Ons e-mailadres:: vrienden@cappellapratensis.nl