Jacob Obrechts MeesterwerkEN  


Missa Maria zart.

 

Na enkele uitvoeringen in de voorafgaande jaren, besloot Cappella Pratensis in 2022 Jacob Obrecht’s monumentale Missa Maria zart op CD op te nemen.
Eind maart 2023 verscheen het album.

en……..
De CD heeft de Abbiati Award gewonnen

In 1504 ondernam de grote polyfonist Jacob Obrecht een reis van zijn thuisland Vlaanderen naar Ferrara, waar hij was aangesteld als componist in de muzikale kapel van hertog Ercole d’Este. Onderweg stopte Obrecht in Innsbruck, waar hij het Duitse devotionele lied voor de Maagd Maria, Maria zart, moet hebben leren kennen. De zoete tonen van dit eenvoudige lied inspireerden de componist om één van zijn grootste werken te produceren: de Missa Maria zart. Met een duizelingwekkende reeks compositorische prestaties en pure levensvreugde is deze mis een monument van de flamboyant gotische stijl, en met meer dan een uur is het de langste mis in het renaissancerepertoire. Slechts een jaar later stierf Obrecht bij het uitbreken van de pest, waardoor deze mis kan worden gezien als zijn muzikale testament.

Van de mis is geen authentiek koorboek overgebleven, alleen een set stemboekjes. In opdracht van de Alamire Foundation in Leuven maakte Marc Busnel, baszanger in Cappella Pratensis en begenadigd kalligraaf, op basis van de originele bron een nieuw, full-size koorboek.

Cappella Pratensis, onder leiding van Stratton Bull heeft de Abbiati Award gewonnen in de categorie ensemblemuziek.
De Abbiati Award, is een prestigieuze muziekprijs die wordt uitgereikt in Italië. Deze prijs is genoemd naar Franco Abbiati, een prominente Italiaanse muziekcriticus en historicus. De Abbiati Award wordt jaarlijks toegekend aan uitstekende prestaties en opnames in de klassieke muziekwereld, waaronder uitvoeringen, opnames en andere bijdragen aan de muziekscène.


Beluister hieronder fragmenten uit de mis. Of: bestel de CD.

Missa de Sancto Donatiano

In de zomer van 2007 realiseerde Cappella Pratensis een multimediaproject rond Jacob Obrecht’s Missa de Sancto Donatiano. Dit in samenwerking met Prof. Jennifer Bloxam (Williams College, Massachusetts) en diverse partners. Het resultaat is hier te bekijken en te beluisteren. Of bestel de CD-DVD set.